Co je to šelak?

Patříte k uvědomělým lidem, kteří si čtou etikety u potravin, které kupují? Zajímá Vás, co se skrývá pod některými kódy? Nebo je Vám úplně jedno, co jíte? Tak či onak, dnes jsme se pro Vás rozhodli objasnit původ a užití jedné látky, která se přidává do takového kvanta zboží, že Vám už teď můžeme spolehlivě říci, že jí z některého zdroje jisto jistě užíváte. Jedná se o šelak.

Původ šelaku a jeho vlastnosti

Šelak je ve své podstatě látka, kterou vyměšuje hmyz, konkrétně červec lakový. Tuto látku, která připomíná „smůlu“, pak můžeme nalézt na stromech, větvích apod. V průmyslu se označuje jako E 904 a je to velice rozšířená látka, zejména díky jejím vlastnostem. Vytváří totiž lesklý povrch a zabraňuje vysychání. Rovněž nezapáchá, není jedovatý a ani nijak škodlivý. Používá se tedy už od 18.století, nicméně dnešní úprava je daleko složitější. Aby se totiž mohl používat, musí se nejdříve zbavit všech nečistot, přetavit a až poté zpracovat.

Způsoby využití

Jeho užití, jak už jsme uvedli, je opravdu široké. Dříve se používal čistě jen na leštění – ať už boty a jiné oblečení, nábytek atd. Dnes se už tolik na leštění nábytku nepoužívá, nicméně i zde ho můžeme čas od času najít. Více se využívá v potravinářském průmyslu, právě jako E 904, jež se nachází v lentilkách, bonbonech, dražé cukrovinek, ale i v čokoládě atd. Co možná překvapí zastánce „zdravé stravy bez Eček“ je fakt, že šelak se užívá i na ovoci a zelenině. Právě lesklý a čerstvý vzhled je dnes alfou a omegou prodeje zdravých potravin., mezi které ovoce a zelenina rozhodně patří.

Ostatní využití

Dalším využitím je pak farmacie. Pamatujete na lesklé tabletky, které lehce kloužou do krku? Pak je velmi pravděpodobné, že za vším tím leskem je právě šelak. Na závěr pak dodáme, že je šelak považován za neškodný vůči lidskému organismu.